Blogarchívum

péntek, július 23, 2010

ovis játékok,..

Cseszlebuki
Játszhatja 4 éves kortól 6-25 gyermek
A gyermekek körben állnak. Egyikük középen áll, és a következő versre kiszámolja a fogót: "Cseszlebuki, lebuki, akit szeretsz, kapd ki!" Akire kijött az utolsó szótag, az utánairamodik a szétfutó gyerekeknek, és igyekszik valakit megfogni. A következő játéknál ő lesz a kiszámoló. Aki futás közben a földet érinti a kezével, nem fogható meg.



Át a kínai nagy falon!
Játszhatja 4 éves kortól 6-25 gyermek


A játszótér közepén két párhuzamos vonalat húzunk egymástól 3 méter távolságra, ez a terület a kínai nagy fal. Az őr bent áll a fal határvonalain belül, a többiek azon kívül. 
Az őr elkiáltja magát: "Át a kínai nagy falon!" Ekkor a játszók átfutnak a túloldalra, de közben vigyáznak, nehogy az őr elfogja őket. Akit mégis elfognak, az beáll maga is őrnek, így egyre nehezebb lesz átjutni a túlsó oldalra.
Akit legelőször fognak el, az lesz a legközelebbi játékban az új őr.



Színcápa
Játszhatja 4 éves kortól 5-25 gyermek
Egymástól kb. 3 méterre párhuzamos vonalakat húzunk, ebbe a tengerbe áll be a cápa. Amikor a cápa elkiáltja magát, hogy pl.: "Jöhetnek a kékek!", akkor mindenki átfut a túloldalra. Akin a mondott színből van valamilyen ruhadarab, az nyugodtan átsétálhat, mert nem fogható meg. Ezután más színt mondva folytatódik a játék.


 
Láncjáték
Játszhatja 5 éves kortól 8-18 gyermek


Két gyermek kivételével mindenki kézfogással sorba áll. A sor elé áll az egyik gyermek, a gazda, a sor mögé a másik, a cigány. A sorban állók közül a két első kaput nyit, az utolsó pedig elindul, és a kapun átvezeti az oszlopot. Amikor már a kapusra kerülne a sor, megállnak, és az a gyermek a szomszédjával még egy kaput nyit. Most ezen a kapun bújik át az egész sor. Addig készül a lánc, míg van kapu. Ha már mindenkit felfűztek, akkor a gazda megkérdezi:
GAZDA: Hogy adod, cigány, a láncot?
CIGÁNY: Tíz forintért (vagy egy taliga tökmagért, három korsó olajért).
GAZDA: Add alább!
CIGÁNY: Nem adom, inkább viszem dibegőbe-dobogóba, ott vetem az arany tóba.
GAZDA: Nézzük hát, erős-e a lánc?
Ekkor a gazda megfoja az első gyermek kezét, és nagyot ránt rajta. Természetssesn mindenki jó erősen fogja a szomszédja kezét, hogy ne szakadjon szét a fogás. A gazda többször is próbálkozhat.
Ha elszakad a lánc, a cigány futni kezd, a többiek utána. Körülállják, a fülébe tapsolnak, a cigány pedig befogja a fülét.

 





NÉVGYAKORLÓS JÁTÉKOK

Mondóka
Erdő, erdő gilice, hallod-e te picike,
mondd meg kedves nevedet, hogyan hívnak tégedet?


Játék a saját nevekkel, mozgással összekacsolva
-Középre dobom a delfint. Akinek a keresztnevét mondom, annak az ovisnak el kell kapnia a plüssállatot. mindig az a játékos dobja a delfint, aki a nevét hallotta.

Létszámellenőrzés
Soroljuk fel, hogy ki van jelen, a gyerekek mondják a neveket. Utána a hiányzókat sorolják fel. Segítő kérdések: pl. Eszter barátnője itt van? tegnap valakit nagyon megdicsértem, mert nagyon ügyesen elrakodott, emlékeztek rá, ki ő? Ő itt van?

Helycserélős
Az új gyerekek a székeken ülnek körben, a többiek a körben, a szőnyegen. A nagyobbak közül valaki mondja: „A székre szeretnék ülni, ki cserél velem helyet?” A helycserénél a nevünket kell mondani.

Telefonos
Körben ülünk, mindenki a kezével telefont utánoz (hüvelykujj néz felfelé, kisujj lefelé). A gyerekek egymást szólítják: „Évi hívja Katit.” A hívott gyerek válaszol és tovább hív mást. „Kati hívja Misit.”

Szólítalak
A gyerekek a helyükön ülnek, az óvónő elöl a szőnyegen, törökülésben. Suttogva mondja egy kisgyerek nevét és int is neki, hogy menjen oda hozzá. Akit szólított, az csendben az óvónő mellé ül és várja a többieket.

Névszólító
Körben ülünk a székeken, egy szék üresen van. Aki mellett jobbról üres ez a szék, az azt mondja: „A jobb oldali helyem szabad, jöjjön ide Kati!” Kati odaül mellé, most más gyerek mellett lesz a jobb oldali szék üres, ő hív oda valakit.

Ki vagyok?
Mindenki körben áll. Valaki elkezdi a bemutatkozást:”A nevem Peti” – és mutat hozzá valamit (szamárfület pl.) Mindenki, aki soron következik, utánozza az előtte bemutatkozót és ő is megmondja a saját nevét egy érdekes mozdulattal.

Bemutatkozós játék
A gyermekek körbe leülnek. Egy gyermek elindul a körön kívül és megérint valakit. Akit megérintett feláll és elindul az ellentétes irányba. Amikor összetalálkoznak akkor kezet fognak és bemutatkoznak egymásnak. Pl.:
-Szervusz Dani vagyok....
-Szervusz Fanni vagyok...

Név gyakorlós játék
A gyerekek körbe leülnek a szőnyegre és egymásnak labdát gurítanak. Gurítás előtt megnevezi azt a gyermeket akinek a labdát gurítja ( lehet a vezeték nevet, jelet is megnevezni ).

Névkígyó játék
Minden gyermeknek meg kell ismételnie az előtte elhangzott neveket és egy újabb névvel ki kell egészítenie a sort.

Pókháló
A gyermekek székeken körben ülnek. Valamelyik gyermek elindítja a fonalgombolyagot ( odadobja valakinek ), aki megfogja a fonalgombolyagot, az bemutatkozik, vagy esetleg valamilyen fontos információt mond magáról. A játék vén megcsodáljuk a kialakult pókhálót, majd elkezdjük visszafejteni. Tevékenység közben felelevenítjük a társakról megszerzett információkat.

Játék a nevekkel
A gyerekek körben leülnek. Sorba mindenki elmondja nevét és a jelét. Ez mindaddig folytatódik, amíg körbe nem érnek. A későbbiekben úgy játszhatjuk majd, hogy a mellette ülő pajtásainak a nevét és a jelét is megpróbálja elmondani.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése